Szent Péter és Szent Pál ünnepe Máltán

Szent Péter és Szent Pál ünnepe állami ünnep Máltán, és egyben az ország egyik legrégebbi ünnepe, amely még a híres Szent János Ispotályos Lovagrend (Máltai Lovagrend) 16. század eleji érkezése előtt is létezett. Valójában a római katolikusok már a 3. század óta ünneplik ezt a napot.

Mivel Pétert és Pált általában az első században a kereszténység elterjesztéséért felelős két fő apostolként tartják számon, az ő közös megemlékezésük egyfajta rövidített módja az egész keresztény hit emlékezetének.

A Szent Péter és Szent Pál ünnepét minden évben június 29-én tartják, bár néhány ünnepség már 28-án este elkezdődik. A hagyomány szerint Pétert és Pált Rómában végezték ki és temették el: Pétert i.sz. 64-ben keresztre feszítették fejjel lefelé, míg Pált i.sz. 67-ben lefejezték, mivel római állampolgárként nem lehetett keresztre feszíteni.

Pál egyben Málta védőszentje is, mivel Krisztus után 63-ban hajótörést szenvedett a szigetek partjainál, majd, miután a máltai király apjának meggyógyítása okán elismerték, és befogadták, megtérített a sziget lakosait. Péter – a fennmaradt írások, és a tanúemlékezet szerint – soha nem lépett Máltára, ugyanakkor, mivel minden halász védőszentje, nagy tiszteletnek örvend Máltán, ahol a halászat mindig is nagyon fontos ágazat volt.

A Szent Péter és Pál ünnepét Málta és Gozo szigetén is megünneplik, a helyi, máltai nyelven „L-Imnarja” néven ismerik, amely az olasz „Luminara” szóból származik, ami „fényünnepet” jelent. Ez az elnevezés azokra a régi időkben szokásos tábortüzekre utal, amelyeket ezen a napon gyújtottak.

Eredetileg az ünnep egyfajta aratási és népi fesztivál volt, vallási megemlékezéssel kiegészítve. Manapság az ünnepi események eltávolodtak ezektől az eredeti gyökerektől, kivéve Gozó szigetén, Nadurban, ahol sok régi hagyomány továbbra is él. A nap tiszteletére tartott különleges vallási szertartásokért látogasson el az Mdinai Szent Pál Társ-Katedrálisba, ahol a liturgia, az építészet együttesen is egyedi élményt nyújt.

Események

A Szent Péter és Pál ünnepének fő eseményei a következők:

  • Rabatban zenei előadások, tánc, ünnepi ételek, amelyek főként nyulat tartalmaznak, és lovaglás egész nap folytatódik. Ez maga az ünnep napján, június 29-én, nappali órákban történik.
  • Június 29-én délután, nem messze Mdinától, megfigyelheti a szamarak és lovak versenyét egy vidéki úton. A versenyek győztesei egy „paljut” kapnak, ami egyfajta győzelmi zászló, amely ugyanúgy működik, mint egy trófea. A középkorban a Szent János lovagok parancsnoka adta át ezt a zászlót a győzteseknek. Számos verseny van, különböző kategóriák szerint.
  • Buskett Gardenben, június 28-án este, ételeket árusító standok vannak felállítva, ahol nyúl ételeket és helyi borokat kínálnak. Sokan egy különleges busszal jönnek Rabatból Buskettbe, hogy részt vegyenek, de csak körülbelül fél mérföldes séta. Szintén Buskettben mezőgazdasági kiállítást is tartanak az ünnep alatt.

A Szent Péter és Pál ünnepét – ősi hagyományként – a Világ minden táján – nagyon sok római katolikus ünnepel minden évben, de sehol sem ünneplik azt olyan mértékben, mint ahogy ezt Máltán teszik.