Késik a járatod? Milyen kártérítésre számíthatsz?

Európán belülről Máltára utazol repülővel?
Ismerd meg jogaidat, ha késik vagy törlik a járatodat!

Utazni izgalmas, de néha váratlan késések és járattörlések árnyékolhatják be az utazást. Ha Európán belül, például Budapest-ről Máltára repülsz, vagy bármely más EU-s országból indulsz Máltára, fontos tudnod, hogy milyen jogaid vannak, ha a repülőjáratodat jelentős késés éri vagy törlik azt.

Késések és Kártérítések

Az Európai Unió 261/2004 rendelete szerint, ha a járatodat legalább 3 órás késéssel indítják, jogosult lehetsz kártérítésre. A Budapest-Málta útvonal esetében, amely körülbelül 1340 kilométer hosszúnak felel meg a légiközlekedésben, a kártérítés mértéke az alábbiak szerint alakul:

 • 1500 kilométernél rövidebb utak esetén akár 250 euró kártérítés járhat.

Ez a szabályozás nem csak a Budapest-Málta, hanem minden Európán belüli útvonalra vonatkozik, ahol az utazás hossza 1500 kilométer alatt van.

Járattörlések és Jogorvoslat

Ha a járatodat törlik, az légitársaság köteles Számodra alternatív utazási lehetőségről gondoskodni a lehető leghamarabb, vagy visszatérítést kínálni az eredeti jegy árának megfelelően. Emellett, ha a törlés az utazás előtti 14 napon belül történik, jogosult lehetsz kártérítésre, kivéve, ha a törlés rendkívüli körülmények miatt történt, mint például rossz időjárás vagy légiirányítási sztrájkok.
A járatkéséseket, járattörléseket a társoldalunkon, a GeorgeCaptain.com oldalon is nyomon tudod követni, illetve le tudod ellenőrizni, ezen a linken:
https://GeorgeCaptain.com/compensair/

Hogyan Igényelhető a Kártérítés?

 1. Lépj kapcsolatba a légitársasággal: Küldj nekik egy részletes igénylőlevelet, amely magában foglalja a járat számát, az utazás dátumát, és a késés vagy törlés körülményeit.
 2. Dokumentáld az eseményeket: Tartsd nyilván minden, az utazással kapcsolatos dokumentumot, beleértve a jegyeket, beszállókártyákat, és bármilyen kommunikációt a légitársasággal.
 3. Legyél türelmes: A kártérítési igény feldolgozása időigényes lehet, de jogosult vagy a tisztességes elbánásra, és ezt az EU hatóságok figyelemmel is kísérik.

Megfontolandók

Fontos megjegyezni, hogy minden eset egyedi, és a kártérítési igények elbírálása során számos tényezőt vesznek figyelembe. Ha úgy érzed, hogy az igényedet nem kezelték megfelelően, fordulhatsz fogyasztóvédelmi szervezetekhez vagy jogi tanácsadóhoz további segítségért.

Erősen javaslom továbbá az ilyen típusú jogsérelmek miatt is a DAS Jogvédelmi Biztosító által kínált Családi és/vagy Céges Jogvédelmi biztosítást is, melynek részleteiről Szabó Róbert, a DAS Jogvédelem vezető szakértő-értékesítője Telefon: +36302975155 tud bővebb felvilágosítást adni, hogy minden esetben, jogilag is biztonságban tudd magadat, és a családodat is, mindezt megfizethető áron. Nekünk otthon is, de Máltán élve is van DAS jogvédelmi biztosításunk, hogy előre felkészülten, egy komplett jogi csapattal a hátunkmögött álljunk bármiféle jogi probléma előtt.
Keresd Róbertet bizalommal!

Az utazás során felmerülő késések és járattörlések frusztrálóak lehetnek, de fontos tudnod, hogy vannak jogaid, és vannak lépések, amelyeket megtehetsz az esetleges károk ellensúlyozására. Tájékozódj előre, és utazz bizalommal, tudva, hogy védve vagy, ha az utazási terveid váratlan akadályokba ütköznek.

Természetesen, az EU 261/2004 rendelet alapján a kártérítések összege a repülőút hosszától függően változik. Az alábbiakban bemutatom a különböző távolságokhoz kapcsolódó kártérítési lehetőségeket, amelyek segíthetnek abban, hogy átfogóbb képet kapjon arról, mire számíthat, ha Európán belül hosszabb távolságra utazik:

 1. 1500 kilométerig (például a Budapest-Málta útvonal, ami körülbelül 1340 km):
  • Rövid távú járatok esetén az utasok akár 250 euró kártérítésre lehetnek jogosultak, ha a járatuk legalább 3 órás késéssel érkezik.
 2. 1500-3500 kilométer közötti távolságok esetén, valamint az EU belföldi járatain, amennyiben azok meghaladják a 1500 kilométert:
  • Közepes távú járatoknál az utasok 400 euró kártérítést igényelhetnek a jelentős késések esetén.
 3. 3500 kilométernél hosszabb távolságok esetén, amelyek az EU külső pontjaira irányulnak:
  • Hosszú távú járatoknál, ha a késés eléri vagy meghaladja a 3 órát, az utasok 300 euró kártérítésre lehetnek jogosultak. Ha a késés meghaladja az 4 órát, a kártérítés összege 600 euró-ra nőhet.