Nyílt Nap a Fort Manoel Erődben!

Ritkán előforduló eseményként, de most ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a lenyűgöző Fort Manoel erőd Valleta és Sliema között, a  Manoel fészigeten!


A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Nyílt Napon, 2024. május 5-én, vasárnap, 09:30-tól 17:30-ig. Ez az esemény egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy megtekinthessétek a helyreállítási munkálatokat, és megcsodálhassátok a erőd fényűző kialakítását, megismerjétek történetét, történelmét.

A Fort Manoel, mely Málta barokk katonai építészetének emblematikus példája, 1723 szeptemberére datálódik, amikor is Antonio Manoel de Vilhena, a Máltai Szent János Lovagrend akkori Nagymestere saját tervei, és pénzéből finanszírozott módon, azt megépíttette. Méghozzá úgy, hogy az erőd, és annak katonai gyakorlótere egy „színpadként” is szolgált, a Vallettai nemesség, és a Vallettában élő lovagok számára, melyet a várfalakról nézhettek.

Az erődöt a 2000-es évek elején kezdték helyreállítani, de már évszázadok óta uralkodik pompájával a Marsamxett kikötő felett. Gazdag történelme során többek között a Lazzaretto Kórház kiterjesztéséül szolgált a 1800-as években, és a brit korszak alatt HMS Phoenicia néven ismerték, alatta pedig, a második világháború idején tengeralattjáró bázis is üzemelt.

Bőséges parkolási lehetőség áll rendelkezésre Manoel-szigeten.