Munkaszüneti napok és Festák Máltán

Munkaszüneti Napok Máltán 2024-ben

Dátum Milyen napra esik? Ünnep
Január 1. Hétfő Újév Napja
Február 10. Szombat Szent Pál hajótörésének emlékünnepe
Március 19. Kedd Szent József Ünnepe
Március 29. Péntek Nagypéntek
Március 31. Vasárnap Szabadság Napja
Május 1. Szerda A Munka Ünnepe
7 Jun Péntek Június 7-e
29 Jun Szombat Szent Péter és Szent Pál Ünnepe
15 Aug Csütörtök Nagyboldogasszony Ünnepe
8 Sep Vasárnap Győzelem Nap
21 Sep Szombat Függetlenség Napja
8 Dec Vasárnap A Szeplőtelen Fogantatás Ünnepe
13 Dec Péntek Köztársaság Napja
25 Dec Szerda Karácsony

A fentiek mellett február elején tartják a szokásos Karnival-t, melyet mind Máltán, mind pedig Gozon nagy előkészületekkel tartanak, és egy színes, óriási kavalkádban rengeteg díszed ruhákba, jelmezekbe öltözött felvonuló ünnepli a tél végét, akiket hatalmas színes, különféle jeleneteket megformáló teherautó, traktor vontatta alkotás követ (kicsit hasonló a Debreceni Virágkarneválhoz, azzal a különbséggel, hogy itt a felvonuló bemutató járműveket nem virágok, hanem csili-csáré papírmasé formák díszítik. Ezzel kezdődik meg az éves Festák sora.

A Festák (Búcsúk) Málta lakosságának a legfontosabb ünnepei.

Máltán (a legenda szerint) 365 templom található, azaz minden napra jut egy templom. Valóban, lépten nyomon templomokba bótothatunk, bármerre járjunk is. A templomok azonban általában nincsenek mindig nyitva, némelyekbe (a fontosabbakba fizetős a belépés). Mindegyik templomnak meg van a saját védőszentje, akiket az adott szentnek rendelt ünnepen – ezek napja eltérhet az Otthon megszokottól, mert sok esetben az olyan ünnepeket, melyek tavasszal vannak, amikor még nincsenek itt tömegek, egyszerűen áttettek a nyári hónapokra, hogy minél nagyobb Festát tudjanak tartani, illetve figyelnek arra is, hogy lehetőleg a szomszédos falvak esetében ne üssék egymást az időpontok, ugyanis ez itt, egy hatalmas versengés a falvak között, hogy ki rendez az adott évben még nagyobb, még színpompásabb Festát (Búcsú) a maga szentjének.

Ezek a Festák általában egy hétig tartanak, hétfőtől-vasárnapig, minden napi programokkal, esti utcabálokkal, és hatalmas tűzijátékkal, melyet nem csak este, hanem nappal (sőt, már hajnaltól, másnap hajnalig!) lőnek! 🙂 Mindezt kiegészíti a helyi Banda (ugyanígy írják, mondják, mint nálunk – a helyi zenészeket, rézfúvósok, dobosok, cinesek, tamburmajor értve alatta. Ezekben a Bandákban igyekszik minden helyi részt is venni.

A Festákat döntően áprilistól október végéig tartják, igazán zajos, színes események, a helyiek pedig teljes extázisban készülnek, és élik meg, a fiatalok ilyenkor a templomuk szentjének fából faragott szobráról készült fényképet ábrázoló színes egyenpólókban (nem a kedvenc pop-rock sztárjukkal díszítettben) hatalmas csapatokban buliznak, és folytatnak szelfi marathont az utcákon, tereken, amerre a búcsú felvonulása halad, ugyanis ilyenkor a templomokból kihozzák az adott templom szentjének fából faragott színes szobrát, és a helyi férfiakból álló csapat a válán egyensúlyozva, egyszerre lépve, időnként a vállukon tartott szoborral helyben körbe táncolva bejárják az egész falu utcáit az egy hét alatt, este megállva egy újabb helyen, ahol utcabált tartanak, majd a szobrot éjszakára is ott pihentetik, és onnan indulnak másnap tovább.