Mit nézzünk meg Máltán mindenképpen?

2-3 napos, hosszúhétvégés Máltai vizit esetén az alábbiakat érdemes megnézni évszaktól függetlenül

Málta ezerszínű, és ezerarcú aprócska kis ország, melynek változatosságát el sem tudja képzelni az, aki nem járja be utcáit, tereit, dombjait, templomait, különlegesebbnél különlegesebb tengerpartjait, vagy nem gyönyörködik a csodálatos látványban valamelyik magaslati pontról, nem csodálja meg a végtelen tengerbe lenyugvó Napot.

Amennyiben a központi részen van a szálláshelyünk, azaz a Valetta, Pieta, Msida, Gzira, Sliema, St. Julians vonalon, akkor a tömegközlekedés egy könnyen elérhető lehetőség számunkra, és ezek a helyszínek is könnyen elérhetők. Egy másik lehetőség a Bolt, Uber, vagy E-cabs „taxi” szolgáltatás, ami nem igazi taxi, nem lehet leinteni, csak a telefonunkra telepített alkalmazással tudunk sofőrt hívni, aki elvisz a következő helyszínünkre. Költséghatékony, kedvező megoldás ez.

Na, akkor nézzük:

1) Valetta

Valetta az ország fővárosa, legkisebb európai főváros, nagyjából egy zsebkendőnyi területen. Érdekessége, hogy közigazgatásilag ez az egyetlen városi rangot viselő település, ezen kívül mindegyik más település falunak minősül jogilag, bár a mindennapok szóhasználatában, gyakran említjük (legalábbis a nagyobbakat, kisvárosias jellegűeket) „város”-nak (town-nak).

Vallettában van az egyik központi buszpályudvar, ide futnak be szinte minden településről a döntően sugaras rendszerben közlekedő buszok.

Valettában, amit mindenképpen érdemes megnézni, az első körben az
1A) Upper Barakka Garden (Felső Barakka Kert), ahonnan csodás rálátás nyílik a Három Városra, azaz a 3 Cities-re (Vittoriosa (Il-Birgu), Cospicua (Bormla) és Senglea (L-Isla)). Sőt, itt, a Saluting Battery-n (Üdvözlő Bástya) egy másik érdekességet is találunk, az árkádos, tengerre néző homlokzat alatt egy kis rendezett teraszon ágyuk sorakoznak, melyekből minden nap pontban délben és délután 4 órakor, katonai tiszteletadás mellett üdvözlő ágyúlövést adnak le!

A kertből indul a Barakka Lift is, amely 1 eurós díjért le, illetve fel is hoz bennünket a kikötői szintről. A lift üvegfalu, és bámulatos kilátást nyújt, és csodás élményt lemenni, vagy feljönni vele. Fontos, hogy a két lift közül ehhez a tenger felé esőt válasszuk (várjuk meg, ha a másik jön hamarabb 😉 ).
Később beszélünk róla, de ezzel a lifttel a kikötő szintjére tudjuk elérni a 3 Citiesbe menő kiskompot is, de a Gozora járó gyorskompot is (ami 45 perc alatt repít át bennünket Gozora a kikötőbe, elhaladva egész Málta mellett – csak jó időben javasolt, és jár).

A Felső Barakka Kertből visszasétálva Valletta központja felé, először  a miniszterelnöki hivatal előtt visz el utunk (Castille), ami előtt szintén ágyuk sorakoznak, viszont kordont, elválasztást nem fogunk találni, a túristák gyakran a lépcsőn, az ágyukkal fotózkodnak, vagy az éppen érkező, vagy távozó miniszterelnökkel.

Vallettának két fő utcája van, és érdemes az egyiken „le”, a másikan pedig „fel” sétálni. A Castille mellett a félsziget csücske felé vezető utca a Kereskedők Utcája, azaz a Triq il-Mekanti (Merchants Street). Hangulatos, előbb minisztériumok, majd éttermek övezik, és itt jutunk el a

1B) Szent János Társ-Katedrálisig (St. John Co-Cathedral) (bejárat a párhuzamos utcából, a katedrális másik oldalon, a Köztársaság utcából (Triq ir-Repubblika, vagy Republic Street), aminek társ katerdálisa, a Szent Pál Társ-Katedrális (St. Paul Co-Cathedral) Mdinában, a sziget korábbi fővárosában található.  Érdemes ide betérnünk, 15 euróba kerül a felnőtt belépő, cserében viszont egy nagyon szépen díszített, és csodás freskókkal ellátott templomot nézhetünk meg, mely a Keresztes Lovagok egyik legfontosabb temploma volt. Az egész templom padozata a korábbi lovagok síremlékeit őrzi, válltól válig, azaz egyik a másik mellett sorakozva.

Érdekessége még, hogy itt található állandóan kiállítva Caravaggio két leghíresebb képe is eredetiben, a Keresztelő Szent János lefejezése, valamint a Szent Jeromos.


Oltárkép, Valletta, Szent János-társkatedrális oldalhajó (1608, méret: 361x 520 cm)

A katedrálisból a Merchant Street, és a Republic Street közötti átkötő utcára jutunk ki újra, és javasolt ismét a Merchant Streeten folytatni utunkat tovább a korábbi vásárcsarnok, ma modern módon felújított nemzetközi ételudvar irányában, ahol frissíthetjük magunkat, vagy ehetünk valami finomat.

Még tovább menve innen, majd a St. Christopher’s Street-re jobbra befordulva jutunk el  a félsziget végében található

1C) Lower Barakka Garden-be, azaz az Alsó Barakka Kertbe, aminek érdekessége (a csodás kialakítása, és botanikai gyűjteménye, meg a közepén elhelyezkedő archaizáló épület mellett), hogy egyfelől rálátunk a szembe parton található szabadtéri Film Stúdióra, ahol többek között olyan filmeket forgattak, mint a Gladiátor (Russel Crow) (és most fogják forgatni annak második részét, vagy a Phillips Kapitány (Tom Hanks), vagy a tavaly előtt forgatott Jurassic World legújabb része.

Másfelől, Magyar vonatkozású emlékként pedig itt, az Alsó Barakka Kertben található 1956-os Magyar Forradalomra emlékező emléktábláig, melyet a hátsó árkádon belül találhatunk, furcsa fintorként az 1968-os Prágai Tavaszra emlékező táblával szemben.

Innen a St. Christopher’s Street-en visszakapaszkodva egészen a Republic Streetig menjünk vissza, ahol előbb jobbra fodulva találjuk a

1D) Casa Rocca Piccola-t, ami egy csodálatos, és eredeti állapotban fennmaradt, és a mai napig az eredeti nemesi család által tulajdonolt, birtokolt, és lakott! 16. századi palota, melynek mintegy 50 szobáját múzeumként tudjuk megtekintetni (zárás után ezeket a területeket is a mai napig ott élő nemesi család használja). Csak egy kis ízelítő innen:

A palotától a Republic Streeten felfelé haladva először a Szent György térre érünk, ahol a lovagrend nagymesterének korábbi palotáját találjuk, melynek az észak felé eső része a Köztársasági Elnök hivatala, a másik felében pedig fegyver és páncélzat kiállítás található, majd a kereszteződés után találjuk a Nemzeti Könyvtára (National Bibliotheque), ami előtt hangulatos, árnyas kávézó napernyői alatt pihenhetünk meg kicsit. Számtalan további csodálatos dolgot nézhetünk meg még Valettában, melyek csak felsorolás jeleggel álljanak még itt: Manoel Színház, Málta legrégebbi színháza, melyet a rend akkori nagymestere építtetett a saját vagyonából, ugyanaz, aki a Valettával szemben (a Sliema felé eső öbölben található) Manoel szigeten a Manoel Erődöt (Fort Manoel) is építtette, ahova a nyílt napok ritka egyikén szintén érdemes egy látogatsát tenni. De, Valettában található még a II. világháborúban a németek által lembombázott Operaház is, melyet nem építettek újra, hanem azóta (a mementóként álló oszlopmaradványok között) egy szabadtéri színpadként remek programok helyszíneként szolgál, vagy a félsziget legvégében található Fort St. Elmo.

2) A Három Város – The 3 Cities

Valettával átellenben, a Grand Harbour (Nagy Kikötő) másik oldalán található a 3 Város, azaz Vittoriosa (Il-Birgu), Cospicua (Bormla) és Senglea (L-Isla), ahova a Grand Harbour kikötői szintjéről, Valettából a Barakka lifttel a legkönnyebben érhetünk el.

Hangulatos utcák, fantasztikus régi épületek, és csodás látvány Valettára. Birguban minden év októberében rendezik meg a Birgu Festet, azaz a Lámpások Éjszakáját (idén, 2023-ban, október 9-én lesz), amikor is eloltják a teljes közvilágítást a városkában, és az utcákat és a házakat sokezer kis lámpácskával világítják meg.

3) Sliema – St. Julians tengerparti sétány, Balluta Bay, Spinola Bay, Portomaso

Ez egy 4,5 km-es tengerparti sétány, melyet akár a Sliema Ferriestől (innen röviebb), akár már a Manoel Islandtől (Manoel szigettől) bejárhatunk, és, ami, egy rövid sétálóutcás átvezető részt leszámítva, végig a gyönyörű tengerparton vezet bennünket.

A promenádot hangulatos kis kávézók, éttermek szegélyezik, a végén, Spinola Bayben (a St. Julians Bay északi kis öble, a homokos partú Balluta Bayt követően) pedig az öblöt ölelik körbe jobbnál jobb éttermek, ahova érdemes beülni, és a gyönyörű látványban gyönyörködve fogyasztani el egy helyi halételt, vagy a máltai konya egy-egy remekét, vagy olaszos tészta ételeket (pasta), vagy akár egy jó pizzát.

A Spinola Bay mögött, a promenád végén található a Portomaso Torony, és Lakópark, mely szabadon bejárható gyalogosan belül is. Ez az épület komplexum déli oldalról privát lakásokat, míg az északi oldalán a Hilton szálloda épületeit foglaja magában, melyekhez szervesen kapcsolódik a háttérben égbenyúló, és a közelmúltig Málta  legmagasabb épületének számító Portomaso torony a maga barnás, kékes színeivel. Mivel korábban dolgoztam ebben a toronyban, a kislányom csak „Apa-tornyának” nevezi, és ez a torony még mindig a sziget jelentős részéről látszik.

… és maga a Portomaso komplexum. Érdemes bejárni a lépcsőit, és a partot körbe az itt álló hajócsodák körül, és a végén megnézni a medence partra épület lakóparkot is.

4) San Anton Garden – egy csodálatos botanikus kert Málta közepén

Málta nem a zöld színéről, sokkal inkább a homokkőszínű csodálatos házairól, melyeket ragyogó színekben pompázó ajtók, ablakok, és arab erkélyek díszítenek, valamint azúr kék tengeréről ismert. De, azért itt is találunk zöldet, még a nyári nagy melegben is, amikorra az előző évi novemberi pár napos nagy esők után buja zölddé válik az egész sziget 2-3 héten belül. Ilyen, egész évben zöld terület például a San Anton Garden, mely egy közkert (ingyenes látogatható), de ugyanakkor a Köztársasági Elnöki Palota kertje is egyben, ahol a Világ minden tájáról érkezett növények, virágok, fák között pávák sétálgatnak nemesen, komótosan, a kis halas tavakban pedig kacsák, hattyúk, mocsári, és ékszerteknősök fürdőznek. Érdemes mindenképpen felkeresni!
Valettából az 50-es, vagy 56-os buszokkal érdemes ide kijönni, vagy Bolt, Uber, Ecabs taxik valamelyikével. Innen pedig tovább is mehetünk Mdina felé, amiről a következő pontban olvashatsz!

5) Mdina – a „Csendes Város”

A sziget korábbi fővárosa Mdina volt, mely egy dombtetőra épült még az arabok által, és, ami egy máig lakott középkori vár, citadella, ahova vagy az 50, 51, 52, 53-as buszokkal, vagy pedig a közkedvelt Bolt, Uber, Ecabs taxikkal tudunk a legegyszerűbben eljutni, amennyiben nem béreltünk autót.

Mdina a Csendes Városnak, Silet Citynek nevezik, mivel ide, autóval, csak a várfalakon belül élők hajhatnak be. A várost gyalogosan, vagy lóvontatta kocsin tudjuk a legjobban bejárni. Amikor kerékpáros túrát vezetek, akkor kerékpárral szoktuk a belső kis sikátorokat is felfedezni. Belső sétánk során, a várfalhoz érve hangulatos kis éttermeket, presszókat találunk, ahol többnyire a magaslatról elénk táruló látványban gyönyörködve fogyaszthatjuk el finom ebédünket, vacsoránkat, vagy ihatunk meg egy jó kávét, capusccino-t egy szelet finom süteménnyel.

6) Mosta Dome

A Mosta központjában található Mosta Dome, nem csak gyönyörű, hanem méltán híres temploma is Máltának, mivel ez a Világ harmadik legnagyobb, alátámasztás nélküli kupolával rendelkező temploma.

1860-ban épült, és kupoláját a II. Világháború alatt, 1942. április 9-én, amikor a németek Máltát 2 éven keresztül napi rendszerességgel bombázták, az egyik délután, néhány perccel a délutáni mise után a közel 300 résztvevő elhagyta a templomot, egy 50 kg-os bomba átszakította, és belefúrodott a templom padozatába középen, de, nem robbant fel. A bombát a tűzszerészek eltávolították, és Málta déli partjainál a tengerbe süllyesztették, azonban egy replikája a mai napig látható a Rotunda egyik hátsó termében.

7) Hal Saflieni Hypogeum, Paola

A Hypoegeum egy föld alatti temetkezési komplexum, melyet Krisztus előtt 4000-től Kr.e. 1500-ig használt, egy letűnt civilizáció. Az egész egy városi ház alatt található, melyet annak akkori tulajdonosa fedezett fel „véletlenül” 1902-ben. Ez volt az első máltai ókori műemlék, amely felkerült aztán a UNESCO Világörökség listájára a gozoi Ggigantija Temple (azaz az Órisánő Templomával együtt, mely egyike az Emberiség történelmének első szabadon álló építményével, és, ami 2000 évvel idősebb, mint a Gizai Nagy Piramis, és idősebb, mint Stonehenge). Az egész létesítmény mintegy 500 méteren terül el a föld alatt.

  Állag megóvási szempontból naponta csak 80 embert engednek be óránként 10-10 fős csoportokban, előre foglalt időpontokban, és a 35 eurós jegyeket hónapokkal előre kell lefoglalni. A területen fényképezni, vagy videófelvételt készíteni tilos. Természetesen, akkor is van lehetőség megtekinteni, ha nem gondoltunk erre előre, és már Máltán vagyunk, ebben az esetben az előző napon a Valettában, a félsziget végső csücskében található St. Elmo Erődítménynél lévő Heritage múzeum jegyirodájában, vagy Gozon, Victoria/Rabatban az Archeologia Műzeumban megvásárolható last minute jegyekkel, melyek 50 euróba kerülnek személyenként.

Mindkét iroda reggel 9-kor nyit, de a Valettaiba már reggel 7:30 előtt érdemes odaérni, hogy esélyünk legyen másnapra jegyet kapni, a gozoi jegyirodába elég lehet csak 8:30 körül beállni a sorba. Egy ember egyszerre maximum 4 jegyet vásárolhat így is. Ezek a jegyek aztán másnap vagy 12:00 órára (délben) vagy délután 4:00 órára érvényesek. Fontos, hogy időben érkezzünk, inkább kicsit előbb, mert vezetett túrán visznek végig bennünket.

… folytatása következik.