A máltai konyha jellemzöi:
A máltai ételek jellemzően kiadósak és rusztikusak. Az ételeket gyakran lassan főzik, hogy az ízek összeérjenek, mint a híres Fenkata (nyúlpörkölt, nyúlragú) esetében. A fantasztikus helyi kenyér, a máltai cipó, vagy máltaiul a hobż tal-Malti (ejtsd: "hobzs tál-málti", alapvető részét képezi az étkezéseknek, akár önálló fogásként, akár ételek kísérőjeként. Különlegesen ízletes és ropogós, miközben belül puha.
Eredet:
A máltai konyha sokszínűsége a szigetet meghódító nemzetek hagyatéka. Az arab kultúra hozta a datolyás édességeket és a fűszerek használatát, míg a szicíliai hatás a tésztás, paradicsomos ételekben érhető tetten. A brit uralom alatt pedig a húsos piték és a sütemények kerültek be a helyi étrendbe.
A máltai ételek a családi és közösségi összejövetelek fontos részét képezik, egyszerre tükrözik a sziget lakóinak hagyományait és a mediterrán életérzést.